E-nummers

Weetje

Het E-nummer E120 dat veel snoep de kleur roze geeft is gemaakt van de rode kleurstof uit luizen. Een natuur­lijke stof dus.

E-nummers staan op de verpakking van een product onder de ‘Ingrediënten’. Soms als E-nummer, maar soms ook onder hun gewone naam. E330 wordt dan ‘citroenzuur’ en E300 wordt ‘vitamine C’. E-nummers kunnen dus ook uit natuurlijke stoffen bestaan. Alle E-nummers worden getoetst door veiligheids-onderzoekers van de Europese Unie.

Kliekjes

Jaarlijks gooien we per persoon wel 50 kilo voedsel weg. Slecht voor het milieu en de portemonnee! Op Kliekipedia.nl staan de leukste en lekkerste recepten met restjes. www.kliekipedia.nl

Minder verzadigd vet

Door te veel verzadigd vet neemt de kans op hart- en vaatziekten toe. Kies daarom liever magere en halfvolle varianten van zuivelproducten en vlees met minder vet. Onverzadigde vetten zijn juist goed voor je gezondheid. Die vind je vooral in halvarine en margarine uit een kuipje, vloeibare margarine, olie, vette vis en noten.

Check 't etiket

Let op light

Lightproducten zijn lang niet altijd calorie-arm. In light-pindakaas bijvoorbeeld, zit soms 30% minder vet, maar wel meer suiker dan de gewone variant.

Mooie plaatjes

Op een pak yoghurt of sap zie je soms aardbeien, terwijl er maar 0,5% echte aardbei inzit. Kijk daarom altijd op het etiket wat er echt in zit.

Vergelijk per 100 gram

De informatie op het etiket geeft het beste beeld als je verschillende verpakkingen met elkaar vergelijkt per portie van 100 gram. Zo kun je bijvoorbeeld de muesli kiezen die de minste suiker bevat en de meeste vezels.

Check de portiegrootte

Kijk goed naar de grootte van een portie. Soms zitten er bijvoorbeeld twee koeken in een verpakking, maar wordt het aantal calorieën vermeld van één koek.

Handig

Het voedsellogo Het Vinkje is een initiatief van Stichting Ik kies Bewust en ) maakt in één oogopslag duidelijk welke producten binnen een productgroep minder suiker, zout of verzadigd vet bevatten.