Voedsel

als brandstof

Een gezonde salade, een kruidig groentegerecht of bloemkool­pasta: Anita Witzier draait er haar hand niet voor om. Als het maar vers, gevarieerd en zelfgemaakt is. 

video-play-button

Presentatrice en programmamaakster Anita Witzier (54),  houdt van koken met mooie, eerlijke producten. ‘Eten is alles voor mij, in meerdere opzichten. Ik hou van eten, ben er graag mee bezig, eten is een sociaal moment en ik eet graag zo gezond mogelijk.

Let je op de vinkjes van Ik Kies Bewust?

Ik weet zelf heel goed wat gezond is, maar de Vinkjes zijn een handig hulpmiddel bij het boodschappen doen. Een Vinkje zegt bijvoorbeeld iets over de hoeveelheid suiker en zout in een product. Als dat te veel is, komt er geen Vinkje op de verpakking. Want hoezo bevat tomatensaus suiker? Of zitten er transvetten in koekjes? Die zijn helemaal niet nodig.

En de etiketten?

Die check ik meestal. Ik let op suikers, smaakversterkers, E-nummers: hoe minder toevoegingen, hoe beter. En soms moet je gewoon wat meer moeite doen voor een goed product. Er bestaat een fantastische pindakaas waar echt alleen maar pinda’s in zitten, je moet alleen het bovenste laagje olie erdoorheen roeren. Of neem mayonaise, die maak ik gewoon zelf. Alles wat je zelf maakt is veel zuiverder. Ik gebruik geen pakjes om iets goeds op tafel te zetten.

Laat jij je dan nooit misleiden door een verpakking?

Jawel, maar niet omdat een verpakking er mooi uitziet. Smoothies zien er vaak verleidelijk uit, daar kun je je wel door laten foppen. Blijkt er dextrose in te zitten en dat is gewoon suiker. Suiker is het nieuwe roken. Of neem zout, ook een stille sloper. Ik houd enorm van hartig, maar heb gelukkig een lage bloeddruk. Die behoefte stil ik dan met een handje noten of een stuk belegen kaas.

Uitgebreid koken of snelle maaltijd?

Allebei. Het is een misverstand dat een lekkere, gezonde maaltijd op tafel zetten ingewikkeld is of veel tijd kost. Wij zijn geen vegetariërs, toch staan er bij ons vaker alleen groenten op het menu. Niet saai in water gekookt, maar gestoomd, gebakken, geroosterd... Ik zoek heel erg de variatie op. Wat noten erbij, wat fetakaas en klaar. Vaak zit ik in de auto naar huis al te bedenken wat ik ga koken. Ja, ik kook. Mijn man en dochter van 18 maken de toetjes. Echt, het is heel makkelijk om anders te koken. Gezond eten moet onderdeel worden van je leefstijl, net als sporten. Het is heel simpel hoor: koester je lijf en voed het met goede dingen, anders gaat het stuk.

Het klinkt alsof je nooit snoept

Ha, ik neem elke dag iets lekker bij de thee! Een stukje chocolade, echte chips, een plak tulband... Als ik maar weet wat er in zit en bovendien gaat niets boven zelfgemaakt. We bakken graag in het weekend. Gezellig.

Lentestamppot

Recept

Kook de bloemkool kort in de bouillon en stamp de rauwe spinazie (of raapstelen) met de gebakken uien- en preiringen erdoor. Bak de paddestoelen, strooi er gehakte peterselie over en serveer deze erbij. 

Lees het gehele recept ›